Przejdź do głównej zawartości
ZŁOTO


"Jeżeli ktoś jest chory na reumatyzm (artretyzm) niech weźmie złoto i zagotuje je ażeby nie było na nim żadnej nieczystości ale żeby nic z niego nie stracić. Następnie należy zrobić z niego proszek, tzn zemleć. Potem wziąć pół garści mąki pszennej, zagnieść z wodą, dodać do ciasta 0,6g złotego proszku. Jeść na czczo z rana. Dzięki temu reumatyzm nie powinien pojawić się przez rok. Złoto pozostaje przez dwa miesiące w żołądku i w jelitach, nie atakując organizmu i nie wywołując wrzodów, jeśli zaś żołądek jest zimny i zaflegmiony, złoto ogrzewa i oczyszcza go bez zagrożenia organizmu. Jeżeli tak czyni zdrowy człowiek, wtedy podtrzymuje zdrowie, a jeśli chory, wtedy zdrowieje." Św.Hildegarda


"(...) pomaga również w gorączce reumatycznej, która podobnie jak alergia pojawia się na skutek tworzenia się ognisk zapalnych w przewodzie pokarmowym (...) Przynajmniej raz dziennie należy pić 250ml wina z złotem"*
"Nie można mylić kuracji złotem według św.Hildegardy z leczeniem za pomocą wysoce trujących soli złota stosowanej w medycynie akademickiej. Toksyczność soli złota, która przedostaje się do krwi, jest tak duża, że może wystąpić zapalenie całej śluzówki, zapalenie nerek, niebezpieczne dla życia zaburzenia tworzenia krwi,(...) uszkodzenie wątroby, zapalenie opon mózgowych i ślepota.(...) Natomiast kuracja złotem według św.Hildegardy polega na zastosowaniu złota w czystej postaci i nie ma żadnych skutków ubocznych."**

Wino z Złotem
"(...) za pomocą pozłacanej grzałki podróżnej doprowadzić do wrzenia 250ml białego wina. Pić ciepłe małymi łykami."*


Bibliografia: *Dr W.Strehlow-"Wiedza Lecznicza Św.Hildegardy z Bingen Medycy odAdoZ-tł.E.Panek-wyd.I,Kraków2010,s.335-336
**Dr W.Strehlow-"Program Zdrowia św.Hildegardy z Bingen – dawne lekarstwa na współczesne choroby" - tłumaczenie Ryszard Zajączkowski - esprit - wydanie I, Kraków2010, s.191
Wykorzystana fotografia na licencji CC, źródło: http://www.flickr.com/photos/tao_zhyn/442965594/sizes/m/in/photostream/

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Okłady z chleba żytniego

„Kto jednak ma na ciele nabrzmiałe gruczoły – nie zależnie od ich rodzaju, ten powinien rozgrzać na ogniu żytni chleb lub wyjąć gorący z pieca, porwać na kawałki i położyć na gruczołach. Ciepło jego strawi je i sprawi, że znikną. Należy postępować w ten sposób dopóty, dopóki nie znikną. (…)Kto ma na głowie świerzb, ten powinien utłuc skórkę chleba żytniego, po czym posypać owe miejsce otrzymanym proszkiem, który usunie tę chorobę. Po upływie trzech dni niech natrze to samo miejsce oliwą z oliwek, bowiem jest ona ciepła i ma właściwości lecznicze. W ten sposób należy postępować tak długo, aż    [chory] wyzdrowieje.(…) Jeśli raki, czyli cienkie robaczki, trawią ciało człowieka, wówczas należy położyć na nim ciepły kawałek chleba. Wskazane jest częste powtarzanie tej kuracji, a dzięki jego ciepłu robaczki zginą.”* Zastosowanie: „nabrzmiałe gruczoły”, „świerzb”, „pasożyty”* Bibliografia: *s.33-34, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzec...
Św.Hildegarda o Kamieniach "W medycynie Hildegardy kamienie szlachetne ( nazwa ta obejmuje również kamienie półszlachetne ), stosują się na równi z innymi medykamentami – roślinami i produktami pochodzenia zwierzęcego."* "Sztuka leczenia świetej z Bingen, posługująca się szlachetnymi kamieniami, stanowi jedyną w swoim rodzaju terapię, która jest w stanie wpłynąć na wszystkie cztery sfery Hildegardowej medycyny całościowej – boska (religijna), kosmiczna, cielesną i duchową – oraz uruchomić w nich wszystkich procesy zdrowienia. Dzięki swej dwoistej naturze złożonej z materii i energii kamienie szlachetne mogą działać głębiej niż wiele pigułek, maści i eliksirów. (...) Każdy kamień szlachetny składa się z precyzyjnej siatki kryształów, w której określone atomy w dokładnych odstępach czasu wykonują ściśle określone drgania. Drgania te mogą być przenoszone przez skórę lub organy zmysłów na człowieka albo na media, takie jak woda i wino. Zmagazynowana energia elektr...

Odżywianie człowieka

„ Jednak rośliny, które rosną po tym jak ich nasienie spadnie na ziemię, bez wysiłku włożonego przez człowieka, i które nieoczekiwanie i pospiesznie wystrzelą w górę niczym nie oswojone zwierzęta, nie nadają się do spożycia i są nie zdrowe dla człowieka, ponieważ człowieka wychowuje się, karmiąc go i zapewniając mu pokarm, co dzieje się przez określony czas.” Bibliografia: *s.30, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online.jpg