Przejdź do głównej zawartości
OGIEŃ - Cztery Żywioły
z zasobów Św.Hildegardy


"Jeżeli elementy w sposób właściwy i odpowiedni spełniają swoje zadanie, tak że ciepło, rosa i deszcz oddzielnie i z umiarem przychodzą w odpowiednim czasie, utrzymują w zdrowiu ziemię i jej owoce, a dzięki temu przynoszą dobre zbiory i zdrowie, świat będzie pomyślnie się rozwijał. Jeśliby jednak spadły na ziemię równocześnie i nagle, w niewłaściwym dla nich czasie, rozdarły by ziemię i uczyniły ją chorą. Podobnie elementy w człowieku utrzymują jego zdrowie, jeśli działają w nim właściwie. Jednakże jak tylko odstąpią od tego porządku spowodują jego chorobę i zabiją go. Jak długo krzepliwość soków, uzależniona w człowieku od ciepła, wilgotności, od krwi i ciała, przebiega w spokoju i we właściwych relacjach, człowiek zachowuje zdrowie. Jak tylko jednak wszystkie na raz z powodu nieuwagi i w nadmiarze spadną na niego, pozbawią go zdrowia i zabiją. Ciepło i wilgoć, jak również krew i ciało zostały bowiem przez grzech pierworodny Adama przemienione w przeciwstawne soki."*

Bibliografia: Program Zdrowia św. Hildegardy z Bingen - Dawne Lekarstwa na Współczesne Choroby, Dr Wighard Strehlow, tł.: R.Zajączkowski, ESPRIT SC, Wydanie I, Kraków 2010, s.30-31;   Wykorzystano ilustrację na licencji Creative Commons, autor: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8DW5ji8I_jb8Ouo0GcXdE7qCoqWWnDgxDDUdE-CRQWK2RWmNhKZw4FD0HVKyXcxkXPjWYWlKyyP5a6o98Jc8OAnkleml8MuKgmIhC33rQHP3ZPie_tlyGTzgvmESZtbJ5zgDRwuJHoJiV/s1600/water-bubbles.jpg

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Okłady z chleba żytniego

„Kto jednak ma na ciele nabrzmiałe gruczoły – nie zależnie od ich rodzaju, ten powinien rozgrzać na ogniu żytni chleb lub wyjąć gorący z pieca, porwać na kawałki i położyć na gruczołach. Ciepło jego strawi je i sprawi, że znikną. Należy postępować w ten sposób dopóty, dopóki nie znikną. (…)Kto ma na głowie świerzb, ten powinien utłuc skórkę chleba żytniego, po czym posypać owe miejsce otrzymanym proszkiem, który usunie tę chorobę. Po upływie trzech dni niech natrze to samo miejsce oliwą z oliwek, bowiem jest ona ciepła i ma właściwości lecznicze. W ten sposób należy postępować tak długo, aż    [chory] wyzdrowieje.(…) Jeśli raki, czyli cienkie robaczki, trawią ciało człowieka, wówczas należy położyć na nim ciepły kawałek chleba. Wskazane jest częste powtarzanie tej kuracji, a dzięki jego ciepłu robaczki zginą.”* Zastosowanie: „nabrzmiałe gruczoły”, „świerzb”, „pasożyty”* Bibliografia: *s.33-34, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzec...
Św.Hildegarda o Kamieniach "W medycynie Hildegardy kamienie szlachetne ( nazwa ta obejmuje również kamienie półszlachetne ), stosują się na równi z innymi medykamentami – roślinami i produktami pochodzenia zwierzęcego."* "Sztuka leczenia świetej z Bingen, posługująca się szlachetnymi kamieniami, stanowi jedyną w swoim rodzaju terapię, która jest w stanie wpłynąć na wszystkie cztery sfery Hildegardowej medycyny całościowej – boska (religijna), kosmiczna, cielesną i duchową – oraz uruchomić w nich wszystkich procesy zdrowienia. Dzięki swej dwoistej naturze złożonej z materii i energii kamienie szlachetne mogą działać głębiej niż wiele pigułek, maści i eliksirów. (...) Każdy kamień szlachetny składa się z precyzyjnej siatki kryształów, w której określone atomy w dokładnych odstępach czasu wykonują ściśle określone drgania. Drgania te mogą być przenoszone przez skórę lub organy zmysłów na człowieka albo na media, takie jak woda i wino. Zmagazynowana energia elektr...

Odżywianie człowieka

„ Jednak rośliny, które rosną po tym jak ich nasienie spadnie na ziemię, bez wysiłku włożonego przez człowieka, i które nieoczekiwanie i pospiesznie wystrzelą w górę niczym nie oswojone zwierzęta, nie nadają się do spożycia i są nie zdrowe dla człowieka, ponieważ człowieka wychowuje się, karmiąc go i zapewniając mu pokarm, co dzieje się przez określony czas.” Bibliografia: *s.30, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online.jpg