ALOES
zioła i przyprawy
„Aloes jest rośliną zawsze zieloną, uprawianą w krajach o klimacie gorącym. Do leczenia służą liście obrywane co najmniej trzyletniej rośliny. Sporządza się z nich różne wyciągi, a ponadto sok. Aloes można używać do pobudzenia wydzielania żołądkowego i wydzielania żółci oraz jako środek przeczyszczający, na ogół w mieszaninie z innymi ziołami, np.; z kłączem tataraku, owocem jałowca czy łodygą rabarbaru. Można stosować aloes w postaci wody aloesowej, którą sporządza się przez rozpuszczenie szczypty proszku z aloesu, mieszającej się na końcu noża, w szklance gorącej wody. Używa się jej do przemywania oczu w zapaleniu spojówek, do płukania jamy ustnej przy źle gojących się ranach w jej obrębie. Można stosować w postaci okładów w źle gojących się oraz w świeżych ranach. Należy jednak wiedzieć, że aloesu nie stosuje się przy skręcie kiszek, w ciąży, w czasie menstruacji. Również spożywany w dużych ilościach aloes jest szkodliwy dla nerek. Aloes kładzie się do naczynia z wodą tak, aby nasiąkał przez kilka godzin. Nie mieszając napoju należy wypić tylko wodę, pozostawiając aloes nienaruszony, gdy wykazuje on tendencję do silnego działania przeczyszczającego.”*
„Wino aloesowe sporządza się z liści roślin co najmniej trzyletnich, przechowywany przez kilka dni w zimnym pomieszczeniu, a następnie zmiażdżonych. Do miazgi liści aloesu dodaje się czerwonego wina gronowego i miodu, miesza i odstawia na kilka dni, po czym odcedza się, rozlewa do butelek i przechowuje w piwnicy. Takie wino z aloesu jest dobre na choroby wrzodowe żołądka, należy spożywać wtedy po łyżeczce tego wina trzy razy na dzień przed jedzeniem przez kilka tygodni z przerwami.”*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.39-40; Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://www.fotopedia.com/items/flickr-420043914
Komentarze
Prześlij komentarz