Przejdź do głównej zawartości
ALOES
zioła i przyprawy


 „Aloes jest rośliną zawsze zieloną, uprawianą w krajach o klimacie gorącym. Do leczenia służą liście obrywane co najmniej trzyletniej rośliny. Sporządza się z nich różne wyciągi, a ponadto sok. Aloes można używać do pobudzenia wydzielania żołądkowego i wydzielania żółci oraz jako środek przeczyszczający, na ogół w mieszaninie z innymi ziołami, np.; z kłączem tataraku, owocem jałowca czy łodygą rabarbaru. Można stosować aloes w postaci wody aloesowej, którą sporządza się przez rozpuszczenie szczypty proszku z aloesu, mieszającej się na końcu noża, w szklance gorącej wody. Używa się jej do przemywania oczu w zapaleniu spojówek, do płukania jamy ustnej przy źle gojących się ranach w jej obrębie. Można stosować w postaci okładów w źle gojących się oraz w świeżych ranach. Należy jednak wiedzieć, że aloesu nie stosuje się przy skręcie kiszek, w ciąży, w czasie menstruacji. Również spożywany w dużych ilościach aloes jest szkodliwy dla nerek. Aloes kładzie się do naczynia z wodą tak, aby nasiąkał przez kilka godzin. Nie mieszając napoju należy wypić tylko wodę, pozostawiając aloes nienaruszony, gdy wykazuje on tendencję do silnego działania przeczyszczającego.”*


„Wino aloesowe sporządza się z liści roślin co najmniej trzyletnich, przechowywany przez kilka dni w zimnym pomieszczeniu, a następnie zmiażdżonych. Do miazgi liści aloesu dodaje się czerwonego wina gronowego i miodu, miesza i odstawia na kilka dni, po czym odcedza się, rozlewa do butelek i przechowuje w piwnicy. Takie wino z aloesu jest dobre na choroby wrzodowe żołądka, należy spożywać wtedy po łyżeczce tego wina trzy razy na dzień przed jedzeniem przez kilka tygodni z przerwami.”*


Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.39-40;    Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://www.fotopedia.com/items/flickr-420043914

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Okłady z chleba żytniego

„Kto jednak ma na ciele nabrzmiałe gruczoły – nie zależnie od ich rodzaju, ten powinien rozgrzać na ogniu żytni chleb lub wyjąć gorący z pieca, porwać na kawałki i położyć na gruczołach. Ciepło jego strawi je i sprawi, że znikną. Należy postępować w ten sposób dopóty, dopóki nie znikną. (…)Kto ma na głowie świerzb, ten powinien utłuc skórkę chleba żytniego, po czym posypać owe miejsce otrzymanym proszkiem, który usunie tę chorobę. Po upływie trzech dni niech natrze to samo miejsce oliwą z oliwek, bowiem jest ona ciepła i ma właściwości lecznicze. W ten sposób należy postępować tak długo, aż    [chory] wyzdrowieje.(…) Jeśli raki, czyli cienkie robaczki, trawią ciało człowieka, wówczas należy położyć na nim ciepły kawałek chleba. Wskazane jest częste powtarzanie tej kuracji, a dzięki jego ciepłu robaczki zginą.”* Zastosowanie: „nabrzmiałe gruczoły”, „świerzb”, „pasożyty”* Bibliografia: *s.33-34, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzec...
Św.Hildegarda o Kamieniach "W medycynie Hildegardy kamienie szlachetne ( nazwa ta obejmuje również kamienie półszlachetne ), stosują się na równi z innymi medykamentami – roślinami i produktami pochodzenia zwierzęcego."* "Sztuka leczenia świetej z Bingen, posługująca się szlachetnymi kamieniami, stanowi jedyną w swoim rodzaju terapię, która jest w stanie wpłynąć na wszystkie cztery sfery Hildegardowej medycyny całościowej – boska (religijna), kosmiczna, cielesną i duchową – oraz uruchomić w nich wszystkich procesy zdrowienia. Dzięki swej dwoistej naturze złożonej z materii i energii kamienie szlachetne mogą działać głębiej niż wiele pigułek, maści i eliksirów. (...) Każdy kamień szlachetny składa się z precyzyjnej siatki kryształów, w której określone atomy w dokładnych odstępach czasu wykonują ściśle określone drgania. Drgania te mogą być przenoszone przez skórę lub organy zmysłów na człowieka albo na media, takie jak woda i wino. Zmagazynowana energia elektr...

Odżywianie człowieka

„ Jednak rośliny, które rosną po tym jak ich nasienie spadnie na ziemię, bez wysiłku włożonego przez człowieka, i które nieoczekiwanie i pospiesznie wystrzelą w górę niczym nie oswojone zwierzęta, nie nadają się do spożycia i są nie zdrowe dla człowieka, ponieważ człowieka wychowuje się, karmiąc go i zapewniając mu pokarm, co dzieje się przez określony czas.” Bibliografia: *s.30, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online.jpg