BORÓWKA CZARNA
„Lecznicze właściwości mają jej liście i owoce. Suszone borówki czarnej dobre są na biegunkę. W lekkich przypadkach zjedzenie od czasu do czasu w ciągu dnia suszonej borówki czarnej powoduje ustąpienie biegunki. Natomiast w cięższych przypadkach nagle pojawiającej się biegunki, której towarzyszą bóle brzucha, zaleca się picie roztworu sporządzonego z łyżki octu borówkowego i ciepłej wody. Ocet borówkowy przygotowuje się w ten sposób, że w naczyniu szklanym zalewa się dwie garści owoców borówki czarnej dobrym octem winnym i całość odstawia na dłuższy czas. Im dłużej owoce borówki czarnej naciągają w occie winnym, tym jest on lepszym lekarstwem. Nalewkę z suszonych owoców czarnej jagody można pić w ciągu całego dnia, po trochu. Można też użyć jej do zmaczania chudego twarogu spożywanego ranem i wieczorem. Twaróg nie może jednak być tłusty. Przeciwbiegunkowe działanie wywierają tylko i wyłącznie suszone owoce borówki czarnej. Świeże owoce wywołują biegunkę, a więc działają odwrotnie.”*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.42-43; Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:%C4%8Cu%C4%8Doriedky.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz