LAWENDA
zioła i przyprawy
"Woń lawendy pobudza do głębokiego snu. Leczy drżenie członków. Parę kropli olejku do rozczynu chlebowego dodane zachowuje chleb od pleśni i prędkiego czerstwienia. Lawenda jest w sobie ciepła i sucha, bo mało w niej soku. Nie nadaje się do spożywania przez człowieka, posiada jednak silną woń. Lawenda ugotowana z winem lub rozpuszczona z miodem i wodą pomaga na ból wątroby. Stosowanie tego ziela daje podwójny skutek temu, kto pije wino lawendowe, zapewnia dobry umysł i pamięć, dodatkowo zaś lawenda jest środkiem leczniczym na wątrobę i płuca. Kwiat lawendy stosuje się jako środek uspokajający w bezsenności i stanach podniecenia. Poza tym działa on moczopędnie oraz przeciwgorączkowo. Dobrze robi używany do aromatycznych i wzmacniających kąpieli. Olejek lawendowy ma dobre działanie na jelita i drogi moczowe. Zaleca się go we wzdęciach i bólach głowy im towarzyszących, brak apetytu, uczuciu przepełnienia żołądka. Należy przyjmować 2 razy dziennie po 5 kropli na cukrze olejku lawendowego. Napar z kwiatów lawendy należy stosować w słabszych dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, objawiających się zmniejszeniem apetytu i nadmierną fermentacją w jelitach, bólami brzucha, wzdęciami czy nawet kolką jelitową. Napar lawendowy pije się między posiłkami jako środek wiatropędny lub po zjedzeniu rano i wieczorem jako środek rozkurczowy i uspokajający."*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.50-51
Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lawenda
Komentarze
Prześlij komentarz