KRWAWNIK
zioła i przyprawy
„Krew oczyszcza, przykłada się do rany, jak się ktoś w palec skaleczy. Na wszystkie rany służy sok z krwawnika, należy wydusić zielony krwawnik na sok i tym sokiem zapuścić ranę. Gdy ktoś zostanie zraniony lub ściśnięty, niech sproszkuje krwawnik i proszek ten pije z ciepłą wodą. A gdy lepiej mu będzie, niech proszek ten rozpuszcza w ogrzanym winie i pije do czasu, gdy zostanie całkowicie uzdrowiony. Jest to roślina lecznicza o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Nazwa tej rośliny pochodzi od Achillesa, ponieważ wierzono, że to zioło czyni człowieka tak silnym, jak ten bohater starożytności. Napar z krwawnika stosuje się w niedomaganiach żołądka i jelit oraz w niedomaganiach trawiennych z brakiem łaknienia. odbijaniami, wzdęciami i nudnościami oraz w zaparciach. Aby sporządzić sok z tej rośliny, należy świeżo zebrane kwitnące ziele odcisnąć, po przecedzeniu utrwalić wódką, dodając do 1 jego części 4 części soku. Tak utrwalony sok ma wszystkie właściwości ziela krwawnika. Pije się go kilka razy dziennie po 1 łyżce rozmieszany z wodą lub sokiem owocowym. Odwary z ziela krwawnika można stosować również zewnętrznie do okładów skóry i do płukania jamy ustnej i gardła. Zalecane jest również dodawanie ich do kąpieli lawendowych, a także w ogólnej nerwowości. Dla uspokojenia i rozluźnienia nerwowego można pić 3 razy dziennie ciepły wywar z krwawnika."*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.49-50
Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krwawnik
Komentarze
Prześlij komentarz