LIPA
zioła i przyprawy
"Kwiat lipy są obok kwiatów bzu czarnego najlepszym środkiem napotnym. Doskonały smak wywaru lipowego sprawia, że z dodatkiem miodu lipowego może być spożywany codziennie. Szczególnie zaleca się picie naparu z kwiatów lipy w zaczynającej się grypie lub chorobie przeziębieniowej, ma on bowiem zwiększać siły obronne ciała. Jest to doskonały środek napotny i przeciwkurczowy stosowany we wszelkich zaziębieniach przeciw kaszlowi, zaflegmieniu i zakatarzeniom. Ponadto stosuje się go z powodzeniem w chorobach nerek i pęcherza, w puchlinie wodnej, w nadmiernej lepkości krwi oraz jako środek uspokajający w stanach nerwowego podniecenia. Dobrze jest pić napar z kwiatów lipy jako zwykły napój codzinny."*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.52
Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lipa
Komentarze
Prześlij komentarz