KMINEK
zioła i przyprawy
„Owoce tej rośliny od niepamiętnych czasów są stosowane jako przyprawa. Kminek działa na przewód pokarmowy, drogi żółciowe, wątrobę, nerki i skórę. Wzmaga wydzielanie żołądkowe, działa żółciopędnie, wiatropędnie i moczopędnie. Kminek jest lekiem wiatropędnym, więc stosuje się go przy wzdęciach. Z uwagi na dużą zawartość olejku jest również środkiem wzmacniającym żołądek. Pobudza wydzielanie mleka, więc zaleca się go matkom karmiącym. Jednak największych ilości kminku używa się jako przyprawy zdrowotnej do pieczywa, do zup, sałatek, serów, kapusty itd. Olejek kminkowy stosuje się jako środek wzmacniający żołądek, pobudzający oraz ułatwiający trawienie i usuwający wzdęcia. Dlatego kminek podaje się we wzdęciach, bólach brzucha na tym tle, w zaburzeniach wydzielania i przepływu żółci, w zdenerwowaniu. Zaleca się picie wywaru z kminku, do którego przygotowania można też dodać kwiatów rumianku.”*
„Jest dobry, pożyteczny i zdrowy dla astmatyków jak również dla człowieka zdrowego, ponieważ rozjaśnia umysł i stwarza uczucie dobroczynnego ciepła. Innym chorym i osobom, które cierpią na bóle serca, kminek może zaszkodzić. Jeśli ktoś chce zjeść gotowany albo smażony ser, niech go posypie kminkiem, aby nie dostał boleści ( jeśli źle trawi ser ).”**
Bibliografia:
Zioła z apteki Św. Hildegardy - Reinhard Schiller, przełożyła: Barbara Tarnas, Instytut wydawniczy Pax, Warszawa 2003 - **s.31
* Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.48
Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kminek
Komentarze
Prześlij komentarz