ANYŻ
„Owoce anyżu są doskonałym środkiem wykrztuśnym. Stosuje się je przeciwko wszelkim dolegliwościom dróg oddechowych. Pomagają w zaburzeniach trawiennych, pobudzają apetyt, usuwają wzdęcia, łagodzą bóle i kolki brzuszne, działają przeciwkurczowo na żołądek i kiszki. Anyż jest dobry także na zaparcia i wzdęcia. Stosuje się go w zawrotach i bólach głowy. Owoce anyżu zalewa się wrzącą wodą, ale się go nie gotuje, ponieważ gotowanie powoduje ulatnianie się zeń olejku. Po odcedzeniu dodaje się łyżkę miodu i pije między posiłkami lub przed snem.”*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.40; Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://www.fotopedia.com/items/flickr-2291573293
Komentarze
Prześlij komentarz