Przejdź do głównej zawartości
WODY KRUSZCOWE
- wg Św. Hildegardy z Bingen -


 „W liczbie tak obfitej nam od Opatrzności zrządzonych pomocy i lekarstw, niemiłe miejsce zajmują wody proste i wody kruszcowe. Oprócz pospolitych wód mamy w wielu miejscach kruszcowe wody, a to: słone, siarczane i żelazne. Źródło wody kruszcowej w następujących służy chorobach: na wszelki rodzaj lubieżnej, czyli wenerycznej choroby, we wszelkich krostach, lamach i osutkach, w goździcach, ustrzałach i kołtunach, w suchych bólach, w reumatyzmie, w obłędnych bólach i w podagrze, w bezwładności, w paraliżu, we wszelkich zarażeniach i w naruszeniach, w bólach i w zatkaniach żył, w zatrzymaniu się miesięcznego czyszczenia, w niepłodności, w kurczach i w darciach, w świerzbie, w bladości, w zgagach, w drżeniu lub trzęsieniu się członków, w nietrzymaniu moczu, w zawrotach głowy, we wszelkich zadawnionych wadach, chorobach, kalectwach, kamieniach w pęcherzu pomaga.”*
„Co do łączenia kąpieli wodnych z piciem wód kruszcowych, to najpierw powinno się odbyć zwykłą przechadzkę po zażyciu kąpieli, a dopiero po  należytym ogrzaniu się pić taką wodę.”*

Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.59-60; Wykorzystano fotografie na licencji CC, autor: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Vata-Gurgur.jpg

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Okłady z chleba żytniego

„Kto jednak ma na ciele nabrzmiałe gruczoły – nie zależnie od ich rodzaju, ten powinien rozgrzać na ogniu żytni chleb lub wyjąć gorący z pieca, porwać na kawałki i położyć na gruczołach. Ciepło jego strawi je i sprawi, że znikną. Należy postępować w ten sposób dopóty, dopóki nie znikną. (…)Kto ma na głowie świerzb, ten powinien utłuc skórkę chleba żytniego, po czym posypać owe miejsce otrzymanym proszkiem, który usunie tę chorobę. Po upływie trzech dni niech natrze to samo miejsce oliwą z oliwek, bowiem jest ona ciepła i ma właściwości lecznicze. W ten sposób należy postępować tak długo, aż    [chory] wyzdrowieje.(…) Jeśli raki, czyli cienkie robaczki, trawią ciało człowieka, wówczas należy położyć na nim ciepły kawałek chleba. Wskazane jest częste powtarzanie tej kuracji, a dzięki jego ciepłu robaczki zginą.”* Zastosowanie: „nabrzmiałe gruczoły”, „świerzb”, „pasożyty”* Bibliografia: *s.33-34, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzec...
Św.Hildegarda o Kamieniach "W medycynie Hildegardy kamienie szlachetne ( nazwa ta obejmuje również kamienie półszlachetne ), stosują się na równi z innymi medykamentami – roślinami i produktami pochodzenia zwierzęcego."* "Sztuka leczenia świetej z Bingen, posługująca się szlachetnymi kamieniami, stanowi jedyną w swoim rodzaju terapię, która jest w stanie wpłynąć na wszystkie cztery sfery Hildegardowej medycyny całościowej – boska (religijna), kosmiczna, cielesną i duchową – oraz uruchomić w nich wszystkich procesy zdrowienia. Dzięki swej dwoistej naturze złożonej z materii i energii kamienie szlachetne mogą działać głębiej niż wiele pigułek, maści i eliksirów. (...) Każdy kamień szlachetny składa się z precyzyjnej siatki kryształów, w której określone atomy w dokładnych odstępach czasu wykonują ściśle określone drgania. Drgania te mogą być przenoszone przez skórę lub organy zmysłów na człowieka albo na media, takie jak woda i wino. Zmagazynowana energia elektr...

Odżywianie człowieka

„ Jednak rośliny, które rosną po tym jak ich nasienie spadnie na ziemię, bez wysiłku włożonego przez człowieka, i które nieoczekiwanie i pospiesznie wystrzelą w górę niczym nie oswojone zwierzęta, nie nadają się do spożycia i są nie zdrowe dla człowieka, ponieważ człowieka wychowuje się, karmiąc go i zapewniając mu pokarm, co dzieje się przez określony czas.” Bibliografia: *s.30, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online.jpg