ARCYDZIĘGIEL
zioła i przyprawy
„Dzięgiel leśny jest pospolitą rośliną nie mającą większych właściwości leczniczych, ale prawdziwy arcydzięgiel występujący w górskich lasach jest rośliną leczniczą. Do leczenia służy korzeń i kłącze rośliny. Korzenie arcydzięgla są doskonałym środkiem wzmacniającym żołądek i leczącym wszelkie dolegliwości kiszek. Usuwają wzdęcia. Wywołują apetyt przy anemii. Uspokajają w stanach podniecenia nerwowego, bezseności i histerii. Działają również napotnie. Wykazują poza tym działanie moczopędne. Są nieszkodliwe i można je spożywać codziennie. Zewnętrznie stosuje się je do wzmacniania kąpieli aromatycznych i okładów. Spożywanie arcydzięgla zwiększa wydzielanie śliny, soku żołądkowego, uspokaja i wzmacnia ciało. Odwar przyrządza się przez krótkie gotowanie korzeni arcydzięgla w wodzie. Odwar z arcydzięgla dobrze jest pić przed jedzeniem.”*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.39-40; Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Archangelica_officinalis_a1.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz