CZARNY BEZ
zioła i przyprawy
„W dawnych czasach przy każdym domu rósł krzew czarnego bzu, ponieważ uważano, że wszystkie jego części mają właściwości lecznicze: liście, kwiaty, owoce, kora i korzenie. Kto chce wiosną oczyścić krew, ten powinien wziąć 6-8 liści czarnego bzu, dobrze pokroić i następnie sporządzić napar. Rano należy wypić takiego naparu. Kwiat bzu stosuje się przede wszystkim jako środek napotny w chorobach gorączkowych. Wskazuje również działanie moczopędne i rozwalniające. Może być bez obawy podawany dzieciom i kobietą karmiącym, u których zwiększa wydzielanie mleka. Dobry jest również jako środek oczyszczający krew. Owoc bzu czarnego jest środkiem napotnym w chorobach gorączkowych. Działa również lekko przeczyszczająco, reguluje pracę kiszek, jednak zbyt duże dawki mogą wywołać wymioty. Świeże owoce nadają się na sok, powidła i wino. Są to bardzo zdrowe owoce regulujące pracę organów wewnętrznych, tzn. żołądka, kiszek i nerek. Kwiaty czarnego bzu nie tylko działają napotnie, ale również skutecznie pobudzają siły obronne organizmu. Dlatego przy zaczynającym się przeziębieniu lub grypie należy pić napar z tych kwiatów. (…) Napar jest stosowany jako lek przeciwgorączkowy i napotny. Owoce czarnego bzu wywierają działanie pobudzające przemianę materii, ułatwiają usuwanie trucizn przemiany materii z ciała. Owoc bzu stanowi łagodny środek przeczyszczający. Można też przygotować gęste soki z owoców tych kwiatów. Sok z owoców czarnego bzu przygotowuje się przez powolne ogrzewanie, roztarcie na miazgę i przecedzenie przez worek płócienny – do otrzymanego soku dodaje się równe części cukru.”*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.41-42; Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Sambucus_nigra_-_ K%C3%B6hler%E2%80%93s_Medizinal-Pflanzen-127.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz