Przejdź do głównej zawartości
LEN
zioła i przyprawy


"Jeśli ktoś ma bóle w boku, niech gotuje siemię lniane w wodzie, zanurzy lnianą chustę w tej ciepłej wodzie i kładzie chustę często na swój bok, a ból, mimo iż silny, zostanie trochę uśmierzony i minie. Podobnie gdy ktoś dozna oparzenia na swym ciele, niech długo gotuje siemię lniane w wodzie, zanurzy lnianą chustę w tej wodzie i położy ją ciepłą na to miejsce, gdzie został poparzony, a to ściągnie oparzenie. Nasiona lnu są lekiem wybitnie śluzowym. Łyżka surowych wypłukanych nasion spożytych na czczo z czystą letnią wodą działa doskonale rozwalniająco. Sproszkowanych nasion po rozgotowaniu używa się w postaci okładów rozgrzewających na opuchliny, przeciw kurczom żołądka i jelit, przeciw bólom nerek oraz okładów rozmiękczających na owrzodzenie. Wywar z nasion stosowany czasem bywa do lewatywy. Nasiona lnu działają łagodnie na wnętrzności i mają działanie wypróżniające, ale dopiero po dwóch dniach po jego spożyciu. Siemię lniane nie drażni wnętrzności przez co może być stosowane przez wiele tygodni czy nawet miesięcy. Niektórzy spożywają chętnie suche siemię lniane popijając je woda, mlekiem czy herbatą. Najlepiej jest jednak używać zmielone siemię lniane, i to w postaci papki, z twarogiem lub płatkami owsianymi, z dodatkiem surowego jabłka oraz miodu, ewentualnie z ciepłym mlekiem z dodatkiem soku z rokitnika zwyczajnego. Najprościej jest jednak spożyć łyżkę siemienia lnianego zmieszanego z utartym surowym jabłkiem lub z przecierem jabłkowym na śniadanie. Z nasion lnu można sporządzać odwar służący do okładów w odmrożeniach, trudno gojących się ranach, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania skóry."*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.51
Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Len

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Okłady z chleba żytniego

„Kto jednak ma na ciele nabrzmiałe gruczoły – nie zależnie od ich rodzaju, ten powinien rozgrzać na ogniu żytni chleb lub wyjąć gorący z pieca, porwać na kawałki i położyć na gruczołach. Ciepło jego strawi je i sprawi, że znikną. Należy postępować w ten sposób dopóty, dopóki nie znikną. (…)Kto ma na głowie świerzb, ten powinien utłuc skórkę chleba żytniego, po czym posypać owe miejsce otrzymanym proszkiem, który usunie tę chorobę. Po upływie trzech dni niech natrze to samo miejsce oliwą z oliwek, bowiem jest ona ciepła i ma właściwości lecznicze. W ten sposób należy postępować tak długo, aż    [chory] wyzdrowieje.(…) Jeśli raki, czyli cienkie robaczki, trawią ciało człowieka, wówczas należy położyć na nim ciepły kawałek chleba. Wskazane jest częste powtarzanie tej kuracji, a dzięki jego ciepłu robaczki zginą.”* Zastosowanie: „nabrzmiałe gruczoły”, „świerzb”, „pasożyty”* Bibliografia: *s.33-34, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzec...
Św.Hildegarda o Kamieniach "W medycynie Hildegardy kamienie szlachetne ( nazwa ta obejmuje również kamienie półszlachetne ), stosują się na równi z innymi medykamentami – roślinami i produktami pochodzenia zwierzęcego."* "Sztuka leczenia świetej z Bingen, posługująca się szlachetnymi kamieniami, stanowi jedyną w swoim rodzaju terapię, która jest w stanie wpłynąć na wszystkie cztery sfery Hildegardowej medycyny całościowej – boska (religijna), kosmiczna, cielesną i duchową – oraz uruchomić w nich wszystkich procesy zdrowienia. Dzięki swej dwoistej naturze złożonej z materii i energii kamienie szlachetne mogą działać głębiej niż wiele pigułek, maści i eliksirów. (...) Każdy kamień szlachetny składa się z precyzyjnej siatki kryształów, w której określone atomy w dokładnych odstępach czasu wykonują ściśle określone drgania. Drgania te mogą być przenoszone przez skórę lub organy zmysłów na człowieka albo na media, takie jak woda i wino. Zmagazynowana energia elektr...

Odżywianie człowieka

„ Jednak rośliny, które rosną po tym jak ich nasienie spadnie na ziemię, bez wysiłku włożonego przez człowieka, i które nieoczekiwanie i pospiesznie wystrzelą w górę niczym nie oswojone zwierzęta, nie nadają się do spożycia i są nie zdrowe dla człowieka, ponieważ człowieka wychowuje się, karmiąc go i zapewniając mu pokarm, co dzieje się przez określony czas.” Bibliografia: *s.30, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor:   http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Good_Food_Display_-_NCI_Visuals_Online.jpg