„Istnieją pewne rośliny gotowane w odpowiednich potrawach, które sprawiają, że człowiek może spożyć dany posiłek. Są one lekkie, ponieważ nie obciążają go, i przypominają ludzkie ciało. Nieugotowany sok wydający owoce drzew przynosi szkodę, zaś ugotowany jest lekki i można go porównać z ludzką krwią. (…)Niektóre rośliny są zwiewne, bowiem rosną za sprawą powietrza. Są one lekkostrawne dla człowieka i mają przyjemną naturę, dzięki czemu sprawiają, że spożywający je staje się wesoły.”*
Bibliografia:
*s.29, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor: http://pixabay.com/pl/fasola-ogr%C3%B3d-ro%C5%9Bliny-str%C4%85czkowe-338288/

Komentarze
Prześlij komentarz