„Pszenica jest ciepła i stanowi kompletny owoc, dzięki czemu nie ma z niej odpadów. Jeśli z tej pszenicy sporządzi się odpowiednią mąkę, wówczas upieczony z niej chleb jest dobry dla zdrowych i chorych, zaś spożywający go człowiek ma odpowiednie ciało i dobrą krew. Jeżeli ktoś z tej mąki oddzieli dunst, a więc grysik, i upiecze z niego chleb, i upiecze z niego chleb, wówczas będzie on słabszy i bardziej nieskuteczny, niż gdyby upieczono go z odpowiedniej mąki, bowiem dunst w dużej mierze traci swoje siły i wywołuje w człowieku więcej śluzu aniżeli odpowiednia mąka pszenna. Kto jednak ugotuję pszenicę, ale nie w formie roztartej we młynie mąki, [lecz] całych ziaren, i spożyje ją tak jak inną potrawę, ten nie zapewni sobie właściwej krwi ani dobrego ciała, lecz dużo śluzu, bowiem taka [pszenica] zostanie strawiona z trudem. Dlatego w ogóle nie przyniesie pożytku choremu, aczkolwiek zdrowy może poradzić sobie z tego rodzaju pokarmem.”*
Pamiętajmy, że Św. Hildegarda pisała o średniowiecznych odmianach pszenicy, a nie dzisiejszych po modyfikacjach, dodatkowo prawdopodobnie w powyższym cytacie odnajdujemy wskazówkę co do mąki pełnoziarnistej a nie powszechnie dziś stosowanej mąki białej.
Bibliografia: *s.31, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor: http://pixabay.com/pl/kolec-pszenica-zbo%C5%BCa-ziarna-pole-8740/

Komentarze
Prześlij komentarz