„Kto jednak ugotuję pszenicę, ale nie w formie roztartej we młynie mąki, [lecz] całych ziaren, i spożyje ją tak jak inną potrawę, ten nie zapewni sobie właściwej krwi ani dobrego ciała, lecz dużo śluzu, bowiem taka [pszenica] zostanie strawiona z trudem. Dlatego w ogóle nie przyniesie pożytku choremu, aczkolwiek zdrowy może poradzić sobie z tego rodzaju pokarmem.”*
Bibliografia: *s.31, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheat-flour.jpg
Komentarze
Prześlij komentarz