„Ziemia zawiera pot, wilgoć i sok. Pot ziemi wydaje na świat nieprzydatne rośliny, zaś jej wilgoć rodzi pożyteczne rośliny, które można spożywać i nadają się również do innego użytku dla człowieka. Jednak jej sok wydaje na świat winorośl i puszczające pędy drzewa. Rośliny, które zasiane pod wpływem ingerencji człowieka powoli kiełkują i rosną, tracą ostrość i gorycz swych soków z powodu wysiłku, z jakim człowiek zasiewał je i pielił, podobnie jak zwierzęta domowe pieczołowicie hodowane przez niego w zagrodzie; ten sposób wilgoci ich soków odrobinę przypomina naturę ludzkiego soku i dlatego użyte w potrawach i napojach są dobre i korzystne. Jednak rośliny, które rosną po tym jak ich nasienie spadnie na ziemię, bez wysiłku włożonego przez człowieka, i które nieoczekiwanie i pospiesznie wystrzelą w górę niczym nie oswojone zwierzęta, nie nadają się do spożycia i są nie zdrowe dla człowieka, ponieważ człowieka wychowuje się, karmiąc go i zapewniając mu pokarm, co dzieje się przez określony czas. Nie odnosi się to wspomnianych roślin. Niemniej niektóre z nich użyte w lekach tłumią złe i chore soki.”
Bibliografia: *s.30, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor: http://pixabay.com/pl/je%C5%BCyny-jagody-charakter-jadalne-551465/
Komentarze
Prześlij komentarz