„Jeżeli ktoś z tej mąki oddzieli dunst, a więc grysik, i upiecze z niego chleb, i upiecze z niego chleb, wówczas będzie on słabszy i bardziej nieskuteczny, niż gdyby upieczono go z odpowiedniej mąki, bowiem dunst w dużej mierze traci swoje siły i wywołuje w człowieku więcej śluzu aniżeli odpowiednia mąka pszenna.”*
Pamiętajmy, że Św. Hildegarda pisała o średniowiecznych odmianach pszenicy, a nie dzisiejszych po modyfikacjach, dodatkowo prawdopodobnie w powyższym cytacie odnajdujemy wskazówkę co do mąki pełnoziarnistej a nie powszechnie dziś stosowanej mąki białej.
Bibliografia: *s.31, PHYSICA - Uzdrawiające Dzieło Stworzenia Naturalna Siła Oddziaływania Rzeczy Św. Hildegarda z Bingen - Dzieła, Tł.: Edyta Panek, Konsultacja: Alfreda Walkowska, Korekta: Aneta Wołczańska, Wydanie Pierwsze Legnica 2014 Wydawnictwo: Polskie Centrum Św. Hildegardy, ilustracja na licencji Creative Commons, autor: http://en.wikipedia.org/wiki/Flour
Komentarze
Prześlij komentarz