DZIURAWIEC
zioła i przyprawy
„Liść, nasiona i kwiat tego ziela dzięki swej przedziwnej własności spaja i goi wszelkie rany oraz wrzody. Dobre są świeże kwiaty, z których otrzymuje się olejek przez zalanie ich oliwą z oliwek i wystawienie na dwa tygodnie w zamkniętym słoiku na działanie promieni słonecznych. Olejek ten spełnia rolę balsamu skutecznego w obrzękach, postrzale, dnie, zwichnięciach, a przede wszystkim szybko goi odleżyny i zapobiega ich powstaniu u dzieci, chorych i starych ludzi. W starych ranach i owrzodzeniach należy sobie o tym olejku przypomnieć. Olejek ten wciera się w skórę w chorobach reumatycznych, neuralgiach i wylewach krwawych. Dziurawiec działa moczopędnie, zapobiegając również działaniu kamieni moczowych i ułatwiających wydalanie trucizn z ciała. Roślina ta działa lekko uspokajająco. Stosowana jest w moczeniu nocnym u dzieci. Napar z ziela dziurawca przygotowuje się przez zalanie ziela wrzącą wodą, nakrycie i odczekanie godzinę. Tak sporządzony napój należy pić trzy razy dziennie, z tym że ostatnią najlepiej jest wypić bezpośrednio przed snem. Taką kurację trzeba prowadzić co najmniej przez kilka tygodni, a nawet przez trzy miesiące i dłużej. Należy wiedzieć, że działanie dziurawca występuje dopiero mniej więcej po dwóch tygodniach od początku kuracji. W czasie leczenia dziurawcem nie wolno opalać się. Szczególnie niebezpieczne jest to w odniesieniu do osób o jasnej cerze”*
Bibliografia: * Św. Hildegarda z Bingen, wybór i opracowanie Marek Czekański - „Przyrodolecznictwo” - Wydawnictwo m – Kraków 2003, s.45-46; Wykorzystano fotografie na licencji C, źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dziurawiec
Komentarze
Prześlij komentarz